Drainagebuizen en Hulpstukken

Bekijken als Rooster Lijst

9 Items

per pagina
Aflopend sorteren
 1. Kruisstuk
  Kruisstuk

  drainage

  Vanaf
  € 28,13 € 23,25
 2. Klikmof
  Klikmof

  drainage

  Vanaf
  € 1,21 € 1,00
 3. Eindkap
  Eindkap

  drainage

  Vanaf
  € 2,54 € 2,10
 4. Eindbuis met klikmof
  Eindbuis met klikmof

  drainage

  Vanaf
  € 5,05 € 4,17
 5. T-stuk 90°
  T-stuk 90°

  drainage

  Vanaf
  € 6,75 € 5,58
 6. Drainagebuis, kaal geperforeerd
  Drainagebuis, kaal geperforeerd

  kaal geperforeerd

  Vanaf
  € 95,29 € 78,75
 7. Drainagebuis, blind
  Drainagebuis, blind

  blind

  Vanaf
  € 33,28 € 27,50
Bekijken als Rooster Lijst

9 Items

per pagina
Aflopend sorteren
Drainagebuizen en Hulpstukken

Drainage

Soorten drainage

Bij waterproblemen in de tuin onderscheiden we 2 soorten drainage:
 1. Het aanbrengen van een ringdrainage om de woning. Dit type drainage wordt veelal toepgepast om de kruipruimte onder woningen en de naastliggende grond te ontwateren.
 2. Het aanbrengen van oppervlakte drainage in de tuin. Het aanbrengen van drainage op plaasten waar de tuin extreem nat is. De bodem is te nat, te zuurstofarm en te koud om de groei van planten mogelijk te maken. In dat geval is het aanbrengen van een oppervlaktedrainage de oplossing.

Type drainagebuis

We gaan nu kort in op het aanbrengen van beide typen. In de tuin volstaat het aanbrengen van een 50 mm drainagebuis met kokos omhulsel. Kies uit een drainagebuis 50 meter. Indien men zich op een ijzerrijke bodem of zware kleibodem in Nederland bevind is het aan te bevelen om een drainagebuis met PP omhulsel te kiezen. Op zandgrond en/of veenbodem voldoet een drainagebuis met kokos ook. Het omhulsel om de buis dient ter vergroting van de diameter. Het werkt als een spons waardoor het water makkelijker in de buis stroomt. Indien u twijfel heeft over type bodem en de toe te passen drainage neem dan contact met ons op.

Aanleg (ring)drainage

Het aanleggen van de drainage werkt als volgt. U maakt het te draineren oppervlakte vrij van tegels, planten en andere obstakels. Vervolgens maakt u een sleuf van tenminste 60 cm diep. In de praktijk is de sleuf veelal 20 cm breed. Het voordeel van graven met de hand is dat de sleuf niet te breed zal worden. Ook zal er geen versmering van de grond optreden hetgeen bij het graven met de minikraan wel kan gebeuren.

Leggen van de drainagebuis

Nadat de sleufbodem waterpas is uitgegraven brengt u een laagje van 3 cm grofkorrelig scherp (metsel) zand, grind aan of schelpen. Dit maakt u netjes vlak. Vervolgens brengt u de drainagebuis slingerend door uw tuin aan. Als u de drainagebuis horizontaal waterpas aanlegd werkt deze optimaal. Maak het doodlopende einde goed dicht met stevige tape en/of een eindstop. Het andere einde laat u uitsteken in een naastliggende sloot of eventueel op de hemel water riolering (HWA) van uw woning. Mocht de drainagebuis verlengd moeten worden dan kan dit eenvoudig met een steekmof. Indien er aftakkingen nodig zijn is een T stuk handig. Leg de drainagebuis in principe in zo lang mogelijke lengten. Dat geeft een beter waterlopende / aanzuigende werking van de drainage. In principe hoeft u de drainage niet door te spuiten. Alleen bij een bodem met zeer fijnkorrelig zand kan het handig zijn op het einde van de buis een ontstoppingsput aan te brengen. Aftapen is ook mogelijk en enkele gaatjes in prikken. Laat bij voorkeur de drainage uitkomen op uw regenwaterafvoer of sloot.

Aanvullen van de sleuf

Vervolgens maakt u de sleuf tot 20 cm beneden maaiveld vol met grofkorreling scherp (metsel) zand, grind of schelpen. De bovenste 20 cm kunt u vullen met gewone tuinaarde of met straatzand om er tegels op te leggen. Zorg er voor dat het water oppervlakkig de sleuf goed kan bereiken. Met andere woorden maak geen extreme verhogingen boven de drainage.

Oppervlakte(tuin)drainage

In principe is de aanleg van de 2 soorten drainage hetzelfde. Alleen is het bij oppervlaktedrainge vaak wel nodig om meerdere strengen / buizen drainage aan te leggen. Wij adviseren om bij structurele natte bodem tenminste om de 5 meter een streng / buisdrainage te leggen. Na verloop van tijd ziet u de bodem verbeteren, het bodemleven (regenwormen en bodemschimmels) neemt weer toe en het zuurstofgehalte in de grond zal weer optimaal worden om plantgroei weer goed mogelijk te maken. Indien u naar aanleiding van dit stappenplan nog vragen heeft over drainage aanleggen in uw tuin, neem dan gerust telefonisch contact met ons op.